Ana SayfaİsimlerTekil İsim, Çoğul İsim ve Topluluk İsimleri

Tekil İsim, Çoğul İsim ve Topluluk İsimleri

1. Tekil isim

Sayısal anlamda tek olan, çoğul takısı (-ler, -lar) almamış adlardır.

Örnekler: gazete, balık, roman, bardak, müşteri, hasta, öğrenci, çalışan, böcek, kuş, çim, meyve vb.

2. Çoğul isim

Sayısal anlamda birden fazla olan, çoğul takısı (-ler, -lar) almış isimlerdir. Çoğul anlamı bu ekler ile sağlanır.

Örnekler: gazeteler, balıklar, romanlar, bardaklar, müşteriler, hastalar, öğrenciler, çalışanlar, böcekler, kuşlar, çimler, meyveler vb…

Çoğul eki (-lar, -ler), adlara çoğul anlamı dışında anlamlar da katar. Örneğin;

Eliflere yarın gideceğiz. (aile)
Bu savaşı Osmanlılar kazandı. (soy)
Ülkemiz Almanlar ile işbirliği yaptı. (millet)
Daha çok Neşet Ertaşlar, Hacı Taşanlar yetiştirmeliyiz. (gibi olanlar)
Rusyalarda az gezmedik. (abartma)
Ahmet Beyler henüz işe gelmedi mi? (saygı)
Sabahları kahvaltı yapmadan çıkmam. (genellikle)

3. Topluluk İsmi

Biçimce tekil, anlamca çoğul isimlerdir. Yani “-ler, -lar” çoğul eki almadığı halde anlam olarak birden fazla varlığı ifade eden isimler ” topluluk” isimleridir. Topluluk isimleri bir nevi parçaların birleşmesinden oluşan bütünü ifade eder.

Tekil İsimÇoğul İsimTopluluk İsmi
AskerAskerlerOrdu
AğaçAğaçlarOrman
VekilVekillerMeclis
FutbolcuFutbolcularTakım
DeğersizDeğersizlerGüruh

Örnekler: ordu, sürü, çete, alay, bölük, takım, ekip, demet, düzine, ulus, meclis, aile, topluluk, millet, halk, cemiyet, cemaat, kalabalık, mahalle, şehir, kasaba, köy, insanlık, orman, kitaplık, koleksiyon, filo, grup, kurul, kongre, delegasyon, heyet, dernek, vakıf, kulüp, sendika, parti, koalisyon, toplum, arşiv, kervan, konvoy vb.

Not: Topluluk isimleri de çokluk eki alabilir. Aynı topluluktan birden fazla olduğu ifade edilmiş olur.

Örnekler: Ordular, ormanlar, takımlar…

Not: Bazı isimler cümle içinde bazen tekil bazen de topluluk anlamıyla kullanılabilir:

Örnekler:
Sınıfı boyamak için herkes seferber olmuştu. (Tekil isim)
Bizim sınıf bu hafta bütün öğretmenlerinden takdir topladı. (Topluluk ismi)

İSİMLER İLE İLGİLİ TÜM KONULAR;
 İsim Nedir?
– Soyut ve Somut İsimler
– Özel İsim ve Cins İsim
– Tekil İsim, Çoğul İsim ve Topluluk İsimleri

İlgilenenler İçin: Çoğul isimlerle ilgili olarak Türk Dil Kurumunun web sitesinde sunulan kapsamlı açıklama niteliğindeki kaynak bağlantısı şu şekildedir: Çokluk Kavramı ve -lar (-ler) Ekinin Kullanımı

İlgili Makaleler
Özel İsim ve Cins İsim Kavram Haritası

Özel İsim ve Cins İsim

Özel İsimÖzel isimler, tek olan, diğer varlıklar içinde  tam bir benzeri bulunmayan varlıklara verilen isimlerdir....

Somut ve Soyut İsimler

Somut İsimSomut isimler, beş duyu organımızdan herhangi bir tanesiyle algılayabildiğimiz, yani elle tutup gözle görebildiğimiz, koklayıp tadabildiğimiz...

44 YORUM

    • Evet, “takım” kelimesi bu cümlede topluluk anlamında kullanılmış bir isimdir. Cümlede geçen “takım” kelimesi giyim eşyalarının birbirine uyumlu bir şekilde seçilmiş ve kombinlenmiş bir setini ifade eder. Bu durumda, “takım,” kelimesi topluluk anlamında kullanılmıştır diyebiliriz.

    • Hayır, “cüzdan” kelimesi bir topluluk adı değildir. “Cüzdan,” genellikle para ve kimlik kartları gibi kişisel eşyaları taşımak amacıyla kullanılan bir nesnenin adıdır.

    • “Öğretmen” kelimesi bir topluluk adı değildir. “Öğretmen,” bireyin meslek veya iş statüsünü belirten bir tekil isimdir.

    • Evet, “toplum” ve “aile” kelimeleri topluluk isimleridir. Bu kelimeler genellikle bir grup insanı veya birbirine bağlı bireyleri ifade eder.

      Toplum: Geniş bir insan grup veya bireyler arasındaki sosyal ilişkileri içeren kavramdır. Bir toplum, belirli bir coğrafi bölge veya belirli bir etnik, kültürel veya sosyal grup içindeki insanları kapsar. Dolayısıyla topluluk ismidir.

      Aile: Daha küçük bir grup veya birim olan aile, genellikle bir ebeveyn veya ebeveynler ve çocukları arasındaki ilişkiyi ifade eder. Aile, kan bağı, evlilik veya benzeri bağlarla bir araya gelen insanlardan oluşabilir.

    • “Müşteri” kelimesi Türkçe’de tekil bir isimdir. Ancak, bu kelimeyi çoğul yapmak istediğinizde “müşteriler” şeklinde kullanabilirsiniz. Dolayısıyla, “müşteriler” ifadesi, “müşteri” kelimesinin çoğul formudur ve birden fazla müşteriyi temsil eder.

    • Topluluk ismi olması için tek bir varlığı karşılayabilir olmaması gerekir. “Orman” dendiğinde tek bir ağacı düşünmek mümkün değildir. Ancak “insan” tek bir kişi olarak, “meyve” tek bir meyve olarak “balık” da tek bir balık olarak bir varlığı karşılayabilir.

  1. Türk Dil Bilgisi çok yardımcı oldun ben bu konularda zorlanıyordum site arıyordum ve buldum herkese tercih edeceğim çok güzel bir site tanıdığım neredeyse herkese söyleyeceğim 6. sınıfta bunla ilgili çok ödev veriyorlar ve bunların devamını dilerim, mükemmelsiniz.

  2. Benim bugün Türkçe sınavım var da o yüzden sınava çalışıyorum sınavda isimler, basit sözcükler, türemiş sözcükler ve bileşik sözcükler çıkacak çalışıyorum. gerçekten sınava katkınız oldu sayenizde öğrendim. Bu arada Türkçe 1. sınavım 83,2. sınavım 90,3. sınavım 100 veya 98/99 bekliyorum inşallah beklediklerim olur .

  3. Ormanlar topluluk mudur yoksa çoğul mu? Orman sözcüğünün topluluk olduğunu biliyorum fakat ormanlar sözcüğü nedir? Yani ormanlar sözcüğü sorulduğu zaman topluluk mu demeliyiz yoksa çoğul mu? Şimdiden teşekkürler.

    • Topluluk isimleri her türlü isim çekim ekini alabilmektedirler. Çoğul ekini alan topluluk isimleri de çoğul isim olarak değerlendirilir. Burada “ormanlar” kelimesini kullanırken içeriğindeki ağaçları kastetmeyiz ormanın çokluğunu/çoğulluğunu belirtiriz. Dolayısıyla topluluk anlamı da bir nevi kaybolmaktadır.Sözcük “birden fazla orman” olma özelliğini çoğul eki alarak kazanmıştır. Bu yüzden “ormanlar” sözcüğüne çoğul isim dememiz doğru olacaktır.

  4. Merhaba;
    Personel kelimesinin çoğul olduğunu biliyorum.Anlamının ”Bir işyerinde çalışan kişilerin tümü”olduğunu da.Personel kelimesine -ler -lar çoğul eki getirilmiyor.Bunu da biliyorum 🙂 fakat bu kelimenin tekili var mıdır bir türlü bulamadım.Bilginiz varsa cevaplar mısınz?Teşekkürler.

    • Personel kelimesi Fransızca “personnel” sözcüğünden dilimize girmiştir.”Bir hizmet veya kuruluşun görevlileri, bir iş yerinde çalışanların tümü” anlamında kullanılır. Sözcük çoğul eki almadığı halde bir iş yerindeki tüm çalışan kişileri ifade ettiği için “topluluk” ismi içine dahil edebiliriz. Bu topluluk ismini “çalışan, işçi vb.” isimlerle tekilleştirebilmek mümkün.

      • Ahmet Bey Türk Dil Kurumu “şaki” kelimesi için şunu der:

        Şaki: Haydut (isim)
        “Şakiler odanın içinde potinlerinin uçlarına basarak geziniyor idiyse de bakılsa bu ihtiyata hacet bile yoktu.” – A. Midhat

        Personel kelimesinin tekili olarak “haydut” kelimesi kabul etmek bizlere pek anlamlı gelmemektedir.

Görüşlerini ve Sorularını Bizimle Paylaşabilirsin

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Eklenen Konular

Üslup Nedir? Üslup Bilgisi İçeren Cümleler

Üslup (Biçem) Nedir?Bir metnin nasıl yazıldığını, hangi kelimelerin nasıl kullanıldığını ve cümlelerin nasıl yapılandırıldığını...

Nicel ve Nitel Anlamlı Kelimeler

Nicel ve Nitel Anlam Nedir?Nicel ve nitel anlam, bir sözcüğün ifade ettiği anlamın, sayısal...

12 Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı (PDF)

2023-2024 eğitim-öğretim yılı için hazırlanan 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabı, Milli...

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı (PDF)

2023-2024 eğitim-öğretim yılı için hazırlanan 11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabı, Milli...